Hamilelik Başlangıcı
Hamilelik (Gebelik) ortalama 40 haftalık bir süreçtir. Hamilelik haftası, hamile kalmadan önceki son regl tarihinin ilk gününden başlayarak hesaplanır. Normal şartlarda bir kadında yumurtlama süresi ortalama 6 gündür. Yumurtanın döllenme olasılığı son regl tarihinden başlayarak ortalama 14-3 ila 14+3. günlerde gerçekleşir. Bu süreçte yumurtalar döllenmek üzere tam anlamıyla olgunlaşmıştır. Yumurtlama süreci boyunca veya bu sürece çok yakın günlerde cinsel ilişkiye giren kadının üreme hücresi olan yumurta içerisine erkek üreme hücresi olan spermin yerleşmesi ile döllenme gerçekleşir. Erkeğin milyonlarca spermi 10 dakika kadar kısa bir sürede rahme girer ve bu spermler arasında olgun yumurtaya doğru çok az sperm yaklaşabilir. Bu süre ise ortalama 72 saattir. Yaklaşan tüm spermler yumurta çevresinde toplanırlar. Tekil bir hamilelik oluşumunda aralarında sadece bir tane sperm yarışı kazanır ve bu sayede döllenme gerçekleşmiş olur.
İkiz ve üçüz hamilelikler ise aynı ve ayrı yumurta ikizleri/üçüzleri şeklinde oluşur. Bir yumurtanın bir sperm ile döllenmesi sonucu iki veya üç zigota bölünmesi ile aynı yumurta ikizleri/üçüzleri oluşur. Birden fazla yumurtanın serbest bırakılarak ayrı döllenmesi ile de ayrı/çift yumurta ikizleri/üçüzleri oluşur.
Bebeğin cinsiyet oluşumu en çok merak edilen konulardan biridir. Cinsiyet kromozomları X ve Y şeklinde iki gruba ayrılır. Yumurtalar sadece X kromozomu taşır. Spermler ise eşit sayıda X ve Y kromozomu taşırlar. X kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi ile XX yani kız bebek oluşmaya başlar. Y kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi sonucunda da XY, yani erkek bebek oluşur. Bu durumda bebeğin cinsiyetini belirleyen spermdir.