Dokunma bebeğinizin önemli duyularından biridir. Dokunma, bebeğinizle bağ kurmanızda hayati bir rol oynar. Aynı zamanda bebeğinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini bildirmesine, diğer insanlarla etkileşime girmesine ve ortamını keşfetmesine yardımcı olur.

Bebeğimin dokunma hissi nasıl gelişir?

Bebeğinizin dokunma hissi anne karnında gelişmeye başlar ve ilk yılını takip eden süre boyunca gelişmeye devam eder.

Yeni doğan

Bebeğiniz doğduğunda cildi çok hassastır. Vücudunun dokunmaya duyarlı ve aşırı hassas olan bölgeleri ağzı, yanakları, yüzü, elleri, karnı ve ayak tabanlarıdır.

Yeni doğmuş bir bebek için ten teması, bebeğin annesi ile bağ kurmasının ve iletişiminin hayati bir parçasıdır. Bebeğinizin tenine dokunarak onu rahatlatabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz onun tenine dokunmanıza kavrama refleksi ile cevap verebilir.

Bebeğinizin elini avuç içi yukarı bakacak şekilde çevirerek, avuç içini okşarsanız parmağınızı tutup kavrayacaktır. Aynı şekilde bir nesneyi avucunun içine koyarsanız aynı şekilde o nesneyi de tutacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe bu tür yeni doğan reflekslerinin çoğu kaybolacaktır.

Bebeğinizin ağzı da çok duyarlıdır. Bebeğiniz ağzını da öğrenmek ve keşfetmek için farklı bir yol olarak kullanacaktır.

Bebeğinizin yanağına hafifçe dokunduğunuzda, dokunuşunuza yanıt vererek başını çevirip ağzını dokunuşunuzu keşfetmek için kullanacaktır.

1.ay

Birinci ayda genellikle bebeğinizin elleri kapalı, yumruk şeklinde olacaktır. Fakat elleri açık olduğunda parmağınızı avucunun içinde hissedip parmağınızı kavramaktan da hoşnut olacaktır.

2.-3. ay

Bebeğiniz onu tutmanızdan ve ona dokunmanızdan hoşlanıyor. Size dostça dokunmalarla parmaklarınızı kavrayarak cevap verebilir. Bebeğinizin dili, dudakları ve ağzı yumuşak ve hassas durumdadır ve yumuşak bir oyuncağı çiğnemeye çalışıp ısırdığında, ağzını oyuncağın dokusunu ve yüzeyini hissetmek ve araştırmak için kullanmaya çalışır.

Bebeğiniz cisimleri kavrayıp kendi alamaz fakat farklı nesnelerin ona verilmesinden mutluluk duyar. Sert ve yumuşak eşyalar arasındaki farkı fark edebilir.

4. ay

Bebeğinizin kasları büyüdükçe ve güçlendikçe, (özellikle de kollarındaki ve ellerindeki kaslar) nesnelere uzanmaya ve nesnelere dokunmaya başlar.

5. ay

Bebeğiniz artık nesneleri iki eliyle tutarak kaldırıp hareket ettirebilir fakat hala dokularını ve yüzeylerini hissedebilmek için ağzını kullanır.

Bebeğiniz büyük ihtimal suyun içinde olma hissinden mutluluk duyacaktır ve aynı şekilde banyo yaparken etrafa su sıçratmak da onu fazlasıyla memnun edecektir.

6. ay

Bebeğinizin dokunma hissi gelişiyor. Elini uzatmayı ve nesneleri her iki eliyle de tutmayı öğrenirken sıklıkla nesneleri bir elinden diğerine geçirir. Dokunduğu ve etkileşime girdiği oyuncaklardan hoşlanır. Bebeğinize dokunulduğunda ses çıkaran oyuncaklar vererek onu teşvik edebilirsiniz.

7. – 8. ay

Bebeğinizin düzlemsel farkındalığı gelişiyor. Dokunma hissiyle birlikte, düz ve üç boyutlu nesneler arasındaki farkı ayırt edebilir. Bebeğiniz tutulabilen veya tutma yeri olan bükümlü veya eğrilmiş oyuncaklara dokunmaktan veya oyuncakları tutabiliyor olmaktan mutluluk duyacaktır.

Bebeğiniz emeklemeye başlamış olabilir. Bebeğinize dokunması ve keşfetmesi için daha fazla nesne verebilirsiniz.

9. – 10. ay

Emeklemeye başlayan bebeğiniz eskisinden çok daha fazla hareketlidir ve etrafta dokunacağı çok daha fazla nesne olduğunun farkına varmaya başlar.

11.-12. ay

Bebeğiniz, bir yaşındayken sert, yumuşak, soğuk, ıslak, yapışkan ve sivri her türlü dokuyu keşfetmeye ve algılamaya başlar. Artık nesneleri incelemek ve hissetmek için ağzını kullanmak yerine ellerini kullanır.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız paylaşabilirsiniz!